
در اين گزارش مروري شده بر زندگي و فعاليت اهل قلمي كه در نيمهي نخست امسال از دنيا رفتهاند.
تعطيلات نوروز تمام شد و نوزدهم فرودينماه از درگذشت ايرج بقايي كرماني خبر رسيد. اين نويسنده به علت كهولت سن و بيماري از دنيا رفت. كتابهاي «كشورگشايان قاجار»، «ناصرالدين شاه زنذليل» (تاريخ به روايت طنز) و «شاه سلطان حسين جنگجو» از آثار او هستند.
قمر آريان، پژوهشگر و نويسنده و همسر زندهياد عبدالحسين زرينكوب، نيز بهار دستش از دنيا كوتاه شد. آريان 23 فروردينماه در سن 90سالگي در حالي از دنيا رفت كه از مدتها پيش با بيماري دست و پنجه نرم ميكرد. آريان اول فرودينماه سال 1301 به دنيا آمد و از نخستين فارغالتحصيلان زن از دانشكده ادبيات دانشگاه تهران بود. نخستين كتابش «كمالالدين بهزاد» نام داشت. «شرق نزديك در تاريخ»، «جهان اسلام» و «چهرهي مسيح (ع) در ادب فارسي» و «زن در قرآن» از ديگر آثار قمر آريان هستند.
حسن احمدي گيوي صبح روز 26 ارديبهشت بر اثر ايست قبلي درگذشت. اين پژوهشگر سال 1306 در گيو به دنيا آمد. مدرك دكتري دانشگاه زبان و ادبيات فارسي را از دانشگاه تهران گرفت و سال 1342 به پيشنهاد محمد معين به تاليف كتاب «دستور تاريخي فعل» مشغول شد. «آيين پژوهش و مرجعشناسي»، «از فن نگارش تا هنر نويسندگي»، «دستور تطبيقي زبان تركي و فارسي»، «دستور تاريخي فعل»، «شوريده و بيقرار» و «گزيدهي اشعار و مقالات دهخدا» از ديگر آثار گيوي است. او از همكاران محمد معين در تدوين «فرهنگ معين» بود و بيش از چهار دهه در مۆسسهي لغتنامهي دهخدا فعاليت كرد.
اصغر الهي كه 12 خرداد از دنيا رفت، داستاننويس، روانپزشك و رواندرمانگر بود. سال 1323 در مشهد به دنيا آمد و مدرك دكتري تخصصي رشته روانپزشكي را از دانشگاه تهران دريافت كرد. از سال 1358 تا 1360 سردبير مجلهي تخصصي «بازتاب روانشناسي» بود. رمانهاي «سالمرگي»، «مادرم بيبي جان» و مجموعههاي داستان «بازي»، «قصههاي پاييزي»، «ديگر سياوشي نمانده»، «رۆيا تا رۆيا» و نمايشنامهي «قاليباف» از آثار اين نويسنده است. الهي با رمان «سالمرگي» در سال 1386 موفق به دريافت جايزه بهترين رمان از جايزه هوشنگ گلشيري شد.
جعفر سليمانيكيا، معلم، نويسنده و مترجم، سال 1343 در تبريز به دنيا آمد. ترجمهي مجموعههاي داستان كوتاه از نويسندگان معاصر تركيه و همچنين ترجمهي كتاب «دده قورقود» از آثار اوست. سليمانيكيا 14 خرداد 91 بر اثر نشت و انفجار گاز در خانهاش در تبريز درگذشت.
تابستان از درگذشت شهرزاد بهشتي خبر رسيد. او سال 1325 به دنيا آمد و در رشتهي تئاتر در فرانسه تحصيل كرد. بهشتي همسر هادي ميرميران بود و 13 تيرماه 1391 در اصفهان از دنيا رفت. اين شاعر سالهاي دهه 80 هفت مجموعه شعر را به نامهاي «پيوست به شمار يك»، «سوي مدار سحر»، «شان انديشه»، «ضرب فضا»، «ورد ورود»، «لوجههاي آغازين» و «تشكل» منتشر كرد.
شكوفه عمان ساماني سال 1333 در سامان به دنيا آمد. كتابهاي «شور زينبي» و «گنجيهي دل» آثار آييني بهجامانده از اين شاعر است. او 20 تيرماه از دنيا رفت.
تابستان به نيمه رسيد كه بهروز ثروتيان، پژوهشگر ادبيات كهن فارسي و استاد ادبيات فارسي، از دنيا رفت. او 11 مهرماه سال 1316 در مياندوآب به دنيا آمد. نخستين اثرش را سال 1350 منتشر كرد كه «بررسي فرّ در شاهنامه فردوسي» نام داشت. كتابهاي «مخزنالاسرار؛ متن علمي - انتقادي از روي 14 نسخهي خطي»، « تصحيح و شرح آثار نظامي»، «تصحيح ديوان حافظ»، «شرح ديوان حافظ»، «فرهنگ اطلاعات نفايس الفنون»، «تصحيح جاودان خرد»، «پير طريقت گفت»، «بيان در شعر فارسي»، «روايات گهربار»، «طنز و رمز در الهينامه»، «بازنويسي آثار نظامي براي جوانان»، «رۆياي عشق در مثنوي گل و نوروز»، «گزيدهي مخزنالاسرار»، «آينهي غيب»، «سلام بر حيدربابا»، «ترجمهي حيدربابايه سلام»، «از ايران چه ميدانيم»، «شعر و انديشهي نيما يوشيج»، «انديشههاي نظامي گنجهيي»، «نقش بيان در آفرينش خيال»، «نامههاي حافظ» و «ترجمهي حافظ به شعر تركي آذري»، از جمله آثار بهجامانده از ثروتيان هستند. اين نويسنده هفتم مردادماه بر اثر سكتهي قلبي درگذشت.
محمود گلابدرهاي اواخر عمر در بستر بيماري بود و 15 مردادماه 1391 درگذشت. گلابدرهاي زادهي سال 1318 در تهران بود. بعد از تحصيلات متوسطه، براي تحصيل در رشته ادبيات به دانشكده ادبيات دانشگاه تهران وارد شد، اما تحصيلش را نيمهكاره رها كرد. سپس در دانشگاه بينالمللي لندن در رشته ادبيات انگليسي درس خواند. او با انتشار رمان «سگ كورهپز» در دههي 1340 به عرصهي نويسندگي وارد شد. «پر كاه»، «باديه»، «لحظههاي انقلاب»، «پرستوها»، «دال»، «صحراي سرد»، «حكومت نظامي»، «سنگ به مثقال»، «آقا جلال» و «سفر به حجلهگاه عشق» از جمله ديگر آثار او هستند.
منبع : سايت تبيان