به گزارش خبرنگار كتاب و ادبيات فارس برگزيده شدن محمدمهدي سيار شاعر جوان كشورمان اتفاق مباركي بود و جايزه كتاب سال امسال با برگزيده شدن يك شاعر جوان رنگ و بويي ديگر داشت. اين اتفاق واكنشهاي متفاوتي را بين صاحب نظران و به خصوص اهل شعر و ادب در پي داشت كه ما در سلسله مطالبي به آن پرداختيم.
عليرضا قزوه شاعر كشورمان يكي ديگر از صاحبنظراني است كه با در اختيار قرار دادن يادداشتي اختصاصي به خبرگزاري فارس در اين زمينه به تحليل جايزه كتاب سال امسال پرداخته است. اين يادداشت به شرح زير است:
جاي خوشوقتي است كه امسال شاعري جوان و مسلمان را به عنوان شاعر برگزيده كتاب سال انتخاب كردند و جاي خوشوقتي ديگر آن كه كم كم دارند با شعر برخورد جدي ميكنند اما هنوز آن برخوردي كه شايسته شعر است با آن نشده است.
يك سالهايي بود كه عدهاي به عنوان داور مينشستند و يا از خير شعر ميگذشتند و يا به بهترين كتابها و شاعران به سختي عنوان تقديري كتاب سال را ميدادند. قيصر و احمد عزيزي و سيدحسن حسيني و حتي پيشكسوتهايي چون منوچهر آتشي و ... را به عنوان شاعر تقديري كتاب سال انتخاب ميكردند.
البته در دورههايي هم اينها شاعر برگزيده شدند اما بيش از آن كه ملاك داوريها و نقدهاي اصولي باشد ملاك بودجه جاري و فرهنگي معاونان فرهنگي ارشاد بوده كه مثلا امسال بودجه كم داريم يا زياد داريم و بيشترين كاسه كوزهها را هم سر شعر ميشكستند.
با بررسي پرونده ادبي افرادي كه تاكنون انتخاب شدهاند ميتوان به اين نتيجه رسيد كه يك حركت ذوقي و دلبخواهي از نوع حمايتهاي يك شبه در زمينه شعر برقرار بوده است. چه سالهاي فراواني كه با وجود كتابهاي خوب و شاعران درخور از هر سليقهاي حتي كسي برگزيده نميشد.
خوشبختانه دو سال است كه برخوردها با شعر مهربانانهتر شده است و خدا را شكر كه جوانان صاحب استعداد را ميبينند. حالا چه اين جوان مهدي سيار باشد يا شاعر جوان ديگري همين خود جاي شكر دارد كه به شعر جوانها بها ميدهند و ديگر آن كج سليقگيهاي دورانهاي گذشته كمتر شده است.
اينها ميتواند براي شعر جوان ما انگيزه ايجاد كند. هرچند انتخاب كتاب شعر سال و برگزيدگان فجر - كه من هم افتخار برگزيده شدن در هر دوي اينها را داشتهام - تا هنوز نتوانسته است بر روند شعر معاصر تاثير عميق بگذارد و نظر طيفهاي فراوان شاعران را متوجه خود كند اما اگر داوري ها اصولي و علمي باشد و فضا فضاي درست نقد باشد ممكن است نتيجهاي بهتر بدهد.
البته از ياد نبريم كه همه اينها براي آن است كه شعر در صحنه وجود داشته باشد و به ميدان بيايد و در جامعه تاثيرگذار باشد. خوشبختانه تعداد شاعراني چون مهدي سيار كم نيستند. فاضل نظري، محمد جواد آسمان، عليرضا برقعي، عليمحمد مودب و خيليهاي ديگر كه همه لياقت دريافت اين جايزه را دارند و همه شان سرمايههاي ادبي ايران زمين هستند.
منبع : سايت فارس نيوز
براي مشاهده اشعار عليرضا قزوه كليك كنيد